Недостигът на чипове поставя европейската индустрия пред сериозно изпитание, особено производителите

...
Недостигът на чипове поставя европейската индустрия пред сериозно изпитание, особено производителите
Коментари Харесай

Недостигът на чипове застрашава индустриалното бъдеще на Европа

Недостигът на чипове поставя европейската промишленост пред съществено тестване, изключително производителите на коли. Липсата на полупроводници, главен съставен елемент в електронните системи на транспортните средства, затруднява производството в този бранш и освен там.

Желаните и все по-липсващи чипове са неизменен съставен елемент в преносими компютри, мобилни телефони, домашен уреди, връзки или здравно съоръжение. Компании като Microsoft, Sony, Seat, Stellantis, Volkswagen или Daimler са претърпели закъснение или са били принудени да спрат производството си заради дефицитът на тези детайли, пише .

В COVID-кризата потребителите са си купили повече компютри, конзоли и актуализирани мобилни телефони. Пандемията и работата от у дома покачиха продажбата на електронни устройства, което в допълнение усложнява съотношението сред търсенето и предлагането на чипове. Проблемът е световен, само че Европа е в явно неподходящо състояние, защото е в по-силна взаимозависимост за доставката им от Азия и Съединени американски щати.

Европейските управляващи не крият терзания по отношение на неналичието на полупроводници. Тайван държи 60% от пазара на чипове по поръчка (силиконови съставни елементи, изработвани по спецификации на клиента в фабрики, известни като леярни). По-конкретно, TSMC създава към половината от чиповете на международния пазар. 

Огромни инвестиции 

Понастоящем Европа не разполага с инфраструктура, която да отговори на това предизвикателство. Това е промишленост с непрекъснати нововъведения, която се нуждае от големи вложения, а през последните години европейските фабрики са понижили производството. Европейски компании като NXP Semiconductors, Infineon и ST Microelectronics постоянно поръчват част от производството си в Азия.

Старият континент стартира да работи, с цел да усили локалното произвеждане. Общо 17 държави-членки, в това число Испания, подписаха европейска самодейност за полупроводникови процесори и технологии през декември, в която се съгласиха да работят заедно по многонационален план. Перспективите обаче са дълготрайни и специалистите споделят, че процесът може да бъде комплициран. Стартирането на фабрика (или леярна) изисква големи вложения, близо 20 000 милиона, а постигането на доходност може да отнеме доста години.

Друг вид, който Европа изследва, е търсенето на сътрудници. Според Bloomberg, Европейски Съюз договаря с някои компании, измежду които ще бъдат TSMC и Samsung, за изграждането на цех за чипове на европейска територия.

Правителството на Съединените американски щати постигна съглашение с TSMC в края на 2020 година за съвременна фабрика в Аризона с първична инвестиция от 3,5 милиарда $, която ще доближи 12 милиарда до 2029 година Заводът ще разреши на клиентите на TSMC в Съединени американски щати да получат достъп до локалното произвеждане. Цел, която Европа също би трябвало да извърши, с цел да не изостава в индустриите на бъдещето.

Източник: 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР